komercijala i veleprodaja
GORNJOSTUPNIČKA 1D, 10255 Gornji Stupnik

skladište i maloprodaja


telefon      (+385 1) 60 60 800
faks          (+385 1) 60 60 810
e-pošta     AUTO-MAG2@ZG.T-COM.HR

www.auto-mag.hr
www


Siten auf Deutch Pages in English

Mann Hummel i ostali, razlike u kvaliteti filtera


Filter je filter - rečenica koju često čujemo. Namjera ovog kratke prezentacije nije omalovažavati nikoga, ali smatramo da je ispravno upoznati vlasnike vozila s nekim bitnim činjenicama. Kvalitetu filtera je teško uspoređivati, jer je dio koji se ne vidi i ne čuje, za razliku od nekih drugih dijelova na vozilu.

Nećemo ulaziti pretjerano u detalje, jer bi za dublju analizu bilo potrebno poslati filtere različitih proizvođača na ispitivanje u laboratorij kako bi ustanovili kvalitetu pročišćavanja u odnosu na pravilnu brzinu i tlak onog medija koji pročišćuju - ulje, zrak ili gorivo.

Donosimo Vam na sljedećoj slici primjer iz prakse - brza usporedba za koju nisu potrebni laboratoriji, već samo Vaše vrijeme dok čitate ovaj tekst..

Mann Original

Filter koji smo usporedili je filter zraka za Volkswagen Polo 1.9 sdi, jedno od čestih vozila, odnosno motora na našim cestama. Na usporedbi je novi filter od Mann Hummela s našeg skladišta i filter koji nam je donijela stranka kao uzorak pri kupnji (od jednog drugog proizvođača filtera). Osim što je filter koji je stranka donijela prljav, jer je bio ugrađen u vozilo, vrlo je lako također golim okom primjetiti razliku u visini filtera. Filter koji je izvađen iz vozila gotovo da i nije imao neku bitniju funkciju, jer je tolika razlika u visini da je dio količine zraka iz okoline prolazio oko filtera prema motoru vozila bez da prođe kroz materijal koji treba filtrirati nečisti zrak, a i samog materijala ima manje jer je filter niži nego što bi trebao biti (odnosno kako propisuje proizvođač vozila Volkswagen).


Primjer broj 2


Na donjem primjeru je jedan drugi proizvođač bio pažljiviji pa je pazio na visinu, ali je razlika skrivena u broju rebara. 97 rebara na Mannu , prema 85 na drugom filteru. 42 mm visine jednog rebra pomnoženo s 12 rebara razlike je 504 mm manje materijala koji filtrira, odnosno 50 cm, odnosno pola metra.

Mann2 Original


Podsjećamo Vas da dobro razmislite prilikom odabira filtera, jer se u ovakvim slučajevima događa puno veća šteta nego korist od niže cijene nekvalitetnog dijela. Trošak reparature motora, neispravan rad motora te povećana potrošnja goriva će brzo premašiti takozvanu uštedu na razlici u cijeni filtera, koja tad postaje gotovo zanemariva. Na ovom primjeru su razlike koje su vidljive okom, a probajte zamisliti kako to djeluje na današnje moderne motore čija je dozvoljena mjera odstupanja mjerljiva samo posebnim mjernim uređajima.

Ugrađujte kvalitetne i provjerene dijelove na Vaše vozilo, jer samo tada štedite i povećavate trajnost Vašeg vozila kao i sigurnost same vožnje.

Mann Hummel - filteri prve ugradnje - čuvaju vrijednost Vašeg vozila !

AUTO-MAG ponuda   |   vrh stranice